Termékek: Ecophon Akusto One SQ

Ország/város: Magyarország /Budapest

Fővállalkozó: Futureal/Pedrano

Belsőépítészet: Arcimon Kft. Apró Tamás

Dizájn menedzser: Indra Dliaila (Dubai)

Koordinátor: TKCE Kft. Kukai Tibor

Fényképész: Palkó György

Projekt mérete: 25000 m2

Modern és környezetbarát épület Budapesten

A finn informatikai vállalat, a Nokia, csodás új helyre költözött Magyarországon: a Futureal csoport fejlesztésében megvalósult Nokia Skypark épületébe. A rendkívül modern, 25.000 négyzetméteres épületet úgy tervezték, hogy a budapesti technológiai és K+F központ igényeinek megfeleljen. A magyar főváros elegáns részén, a nemzetközileg elismert és díjazott városfejlesztési projekt keretében megvalósult Corvin Sétányon található Nokia Skyparkban már több mint 2.000 munkatárs dolgozik.

Az épület „nagyon jó” BREEAM minősítést kapott. A Nokia Skypark környezetbarát megoldásai közé tartozik többek közt a maximális mennyiségű bevilágítottságot természetes fényt biztosító motorizált külsőárnyékoló-rendszer, elektromosautó-töltő, zöld tető, kerékpártároló, öltöző, zuhanyzó, illetve az energiatakarékos gépészeti rendszer. A kétszintes mélygarázsban és a bérlők számára elkülönített parkolóban összesen több mint 460 gépjármű helyezhető el.

Mindent a munkatársak jóllétéért

Az egészséges ételeket kínáló éttermek és a közösségi, relaxációs tér mellett – utóbbi arra is lehetőséget nyújt a Nokia szoftverfejlesztői számára, hogy közösen ötleteljenek –, az épületben saját orvosi és pszichológiai szolgálat működik, óvoda is van az itt dolgozók gyermekei számára, továbbá masszázsszalon, szauna, zuhanyozók és tágas, kiválóan felszerelt fitnesz- és aerobicterem is a munkatársak rendelkezésre áll. Az épület közvetlen szomszédságában egy bevásárlóközpont található, amely ugyancsak a már több díjjal is elismert Corvin Sétány városrehabilitációs projekt része. A Nokia dolgozóinak kényelmét az épület földszintjén elhelyezkedő éttermek, kávézók és egy óvoda is biztosítja.

Innovatív nyitott terek

A belső terek kialakításánál kiemelt szempont volt a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése. „Az volt a célunk, hogy olyan innovatív tereket hozzunk létre, amelyek kifejezik, amit a NOKIA márka képvisel. Az épület három szárnyának belső kialakítása három fő témát követ: 1) Finnország – a NOKIA gyökerei, 2) Magyarország – Találmányok és fejlesztés és 3) Globális kapcsolódások,” mondta Apró Tamás, a projekt építésze.  „Modern, kényelmes és kellemes irodát szerettünk volna, különös figyelmet fordítottuk ugyanakkor a munkaállomások ergonómiai szempontok szerinti kialakítására is, úgymint fény-, hőmérséklet, akusztikai hatások. Ahogy egyre népszerűbbek az egyterű irodák, a legnagyobb kihívást az ideális akusztikai megoldások megtalálása jelenti. Úgy érezzük, hogy ma a piac komolyabban veszi ezt a kérdést, mint korábban, és a cégek hajlandóak akusztikai termékekbe beruházni.”

Egyszerre szórakoztat és ámulatba ejt

A Nokia Skypark a főváros változó arculatát tükrözi. Az épületet úgy tervezték, hogy egyszerre szórakoztasson és ámulatba ejtsen, a fantasztikus budapesti panoráma pedig a hab a tortán.

A cég büszke arra, hogy gondot fordít munkavállalói jóllétére, ezért rendkívül fontos volt a megfelelő akusztikai környezet kialakítása. „Amikor a Nokia Skypark belső kialakítását terveztük, több megoldást mérlegeltünk. Kimagasló akusztikára volt szükségünk, de ugyanakkor design terén is kiemelkedőt szerettünk volna. A projektünk számára az Ecophon akusztikai termékek jelentették a legjobb választást. Az Akusto One panelek megfeleltek az elvárásainknak, és ár-érték arányuk is kiváló volt,” mondta Apró Tamás, a projekt építésze.

Alig egy évvel a bevezetése után, az Akusto One a Nokia Skyparkban mindenhol beépítésre került. A kellemes színű és mintázatú Akusto One panelek az egész épületben megtalálhatók, és nagyban hozzájárulnak a jobb hangkörnyezethez, így az itt dolgozók jobban tudnak koncentrálni és hatékonyabban tudnak dolgozni.