Fenntarthatóság

A saját, sikeres útunkat járjuk

Felelősséggel tartozunk Önöknek. Termékeink környezeti hatásaival és a csökkentésük érdekében tett erőfeszítéseinkkel kapcsolatban teljes átláthatóságot szeretnénk biztosítani, rámutatva azokra a területekre is, amelyeken kevésbé sikerült nagyratörő céljainkat elérni. Az Ecophon számos területen piacvezető – a kültéri és beltéri környezet megoldásai tekintetében egyaránt. Hosszú utat tettünk meg egy fenntartható életciklus megvalósítása érdekében.

Aktív szerepet vállalunk az alábbi területeken:

 • Az egészséges munkakörnyezethez hozzájáruló fenntartható termékek gyártása és értékesítése
 • A hulladékok, energiahasználat és CO2 kibocsátás csökkentése
 • Minden esetben alacsony környezeti hatással rendelkező összetevők választása
 • A megújuló és újrahasznosított tartalom mennyiségének növelése termékeinkben

Több mint 70%-ban újrahasznosított üveg és növényi alapú kötőanyag

Minden Ecophon termékben, forradalmian új 3. generációs üveggyapot technológiánkat alkalmazzuk, amely több mint 70%-ban újrahasznosított üveget és megújuló, növényi alapú kötőanyagot tartalmaz. A fosszilis alapanyagok teljes hiánya évente 24 000 hordó nyersolaj megtakarítását teszi lehetővé.

Több mint 70%-ban újrahasznosított üveggyapot

Büszkék vagyunk rá, hogy iparágunkban piacvezetők vagyunk a felelős alapanyag-választás tekintetében. Minden Ecophon termék, több mint 70%-ban újrahasznosított üveggyapotból készül.

A terhelés csökkentése

Az üveggyapot a legkönnyebb anyag, amelyből hangelnyelő panel készülhet. Ennek megfelelően a panelek mozgatásához kevesebb üzemanyag szükséges a közúti szállítmányozásban, mint bármilyen más típusú panel esetében. Mégis mennyivel kevesebb? Az üveggyapot mozgatásához 17%-kal kevesebb üzemanyagra van szükség, mint a nedves eljárással (wet felt) gyártott panelek esetén. Nehezebb anyagokhoz képest a CO2 kibocsátás csökkentése még ennél is jelentősebb lehet.

Teljes átláthatóság és Ecophon környezetvédelmi terméknyilatkozatok

A legfenntarthatóbb építőipari termékek megválasztása gyakran rendkívül nehéz feladat. A választás megkönnyítése érdekében, a termékeink életciklusával kapcsolatos minden információt Környezetvédelmi terméknyilatkozatainkban (EPD) foglaltunk össze. Annak érdekében, hogy biztosan ne maradjon ki semmilyen információ, összes környzetvédelmi terméknyilatkozatunkat – független szervezetek közreműködésével – harmadik fél ellenőrizte. Az alábbi linkeken megtalálható összes, az EPD nemzetközi honlapján is megjelent környezetvédelmi terméknyilatkozatunk.

Az EPD International segítségével és támogatásával az ágazati szereplők könnyebben közzétehetik a termékeik környezeti teljesítményével kapcsolatos információkat.

Jóváhagyott és hitelesített termékek

Az elmúlt néhány évben, a termékek hatásának javítására irányuló törekvéseink minden szinten segítettek bennünket az emisszió csökkentésében, új környezetbarát alapanyagok felkutatásában, egészségesebb belső környezet kialakításában és használt panelek újrahasznosításában. Ezeknek a folyamatoknak a hozadékaként termékeink a világ legszigorúbb tanúsítási eljárásain feleltek meg.

 • Az Építőanyagok Emisszió Besorolása (Emission Classification of Building Materials) egy olyan tanúsítvány, amely a beltéri levegő minőségével és az egészségre ártalmas anyagok kibocsátásával kapcsolatos.Az M1 a lehető legmagasabb minősítés, amelyet az RTS, Finnország vezető építőipari információs központja kiad.

 • A dán ICL (belső terek levegőminőségére vonatkozó) minősítés azokat az építőiparban használt anyagokat vizsgálja, amelyek allergén vagy irritáló hatásúak lehetnek.Ennek a minősítésnek az elnyeréséhez a termékeknek olyan átfogó tesztfolyamaton kell keresztülmenniük, amelyek igazolják, hogy nem jelentenek veszélyt a belső terek levegőminőségére.

 • 2012 óta minden Franciaországban forgalomba hozott terméket olyan címkével látnak el, amelyen szerepelnie kell, hogy mekkora mennyiségben bocsát ki illékony szennyezőanyagokat. Az Ecophon minden terméke a lehető legmagasabb „A+” osztályzatot kapta (nagyon alacsony kibocsátás).

 • A kaliforniai emisszió szabályozási szabvány, amelyet a CDPH 01350 fejezeteként is ismernek, az építőanyagok által kibocsájtott légköri szennyezők határértékeit vizsgáló és korlátozó legismertebb egyesült államokbeli szabvány. Minden Ecophon termék megfelel a szabvány követelményeinek.

 • A Svéd Asztma és Allergia Szövetség allergének, illatanyagok és irritáló anyagok jelenléte szempontjából vizsgálja a termékeket. A méréseket egy szakértőkből álló független bizottság készíti, akik minden terméket szigorú szempontrendszer alapján vizsgálnak, hogy meggyőződjenek azok biztonságáról.

 • Az EU szabványait a termékek, illetve rendszerek könnyebb összehasonlítására dolgozták ki. A CE jelölés olyan területeket foglal magában, mint a hangelnyelés, a tűzbiztonság vagy az emissziós paraméterek.Egy CE tanúsítvánnyal ellátott termék bizonyítottan megfelel az Európai Unió biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásainak.

 • A CSTB (francia Építőipari Tudományos és Műszaki Központ) vezető fontosságú tanúsító szervezet számos norma szerint vizsgálja a termékek megfelelőségét. A CSTB ellenőrzi termékeinket.

 • vezető fontosságú tanúsító szervezet számos norma szerint vizsgálja a termékek megfelelőségét. A CSTB ellenőrzi termékeinket.

 • A Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) az esetleges karcinogén tulajdonságaik szerint értékeli a termékeket.A szervezet az ásványgyapotot a 3-as csoportba sorolta, ennek megfelelően pedig az anyagot nem tartják az emberi szervezetre rákkeltő hatásúnak.

Folyamat tanúsítási rendszerek

Minden termelési folyamatunknak meg kell felelnie a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Tanácsadó Testület (OHSAS) elvárásainak. Az ISO a folyamatok környezeti hatását elemzi, míg az OHSAS a folyamatok humán-egészségügyi és biztonsági hatását vizsgálja. Az alábbiakban megtalálja, hogy a fenti szervezetek részéről milyen tanúsítványokat nyertünk már el.

Dánia: Denmark.pdf - ISO14001:2004, OHSAS 18001:2007

Finnország: Finland.pdf - ISO 14001:2004

Lengyelország: Poland.pdf - ISO 14001:2004

Svédország: Sweden.pdf - ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007