Iroda

Tevékenység alapú akusztikai megoldások

Napjainkra az egylégterű irodák váltak megszokottá, mivel tervezésük a kommunikációt, az együttműködést és a kreativitást helyezi előtérbe. Ugyanakkor azonban az irodákban az egyik első számú panaszként a nem kívánt zajt nevezik meg.

Annak érdekében, hogy olyan irodai terek jöjjenek létre, ahol az emberek munkavégzés közben jól érezhetik magukat, az Ecophon kifejlesztette a tevékenységen alapuló akusztikus dizájnt. Az akusztikus hatás eléréséhez a teret három szempontból határozzuk meg (tevékenység, emberek, tér), majd ezeket olyan közös nevezőre hozzuk, ahol minden szempont érvényesül. A kiváló minőségű akusztikus mennyezetek, szabadon álló elemek, fali panelek és elválasztók kombinációja praktikus megoldást eredményez.

Irodája tervezése során az alábbi kérdéseket vegye fontolóra:

Tevékenység: Mivel foglalkoznak az iroda terében az emberek (telefonhívásokat bonyolítanak le, csapatban, esetleg számítógépen dolgoznak)? Mennyi időt töltenek kommunikációval, és azt kivel teszik?
Emberek: Kik lesznek a tevékenységet végző emberek? Sokan vannak, vagy kevesen, fiatalok vagy idősek, vannak-e különleges igényeik?
Tér: Nagy a tér, vagy kicsi? Más terekhez viszonyítva hol helyezkedik el? Merev felületek alkotják-e, mint pl. beton falak és mennyezetek? Vannak szellőzők, projektorok vagy egyéb zajforrások a közelben?

Milyen megoldás alkalmazható?

Amint a fenti kérdések közül a projektnek megfelelőekre megkapta a választ, szinte bizonyosan ki lehet dolgozni olyan akusztikai megoldásokat, amelyek elégedett és termékeny munkahelyi környezetet biztosítanak. Az alábbiakban olvashat egy rövid útmutatót arról, hogy alakíthatja ki ezen akusztikai terveket..