A hang terjedése

A hangerő a hangforrástól számított távolsággal egyenesen arányosan csökken. A szoba kialakítása (mérete, bútorok, felület stb.) hatással van arra, ahogyan a hangerő a távolsághoz képest csökken.

Beszéd 1 m távolságból

Beszéd 4 m távolságból

Beszéd 8 m távolságból

 

spatial-decay[1]A hang terjedésének leírására egy olyan paramétert használnak, amely azt mutatja meg, hogy milyen mértékben terjed a hang, amikor a távolság a kétszeresére nő. Ez a paraméter a beszéd A-kiemelésű hangnyomásérték térbeli divergenciájának a csökkenése a távolság duplázódásával. A paraméter jele: D2,S. Mértékegysége dB, amely meghatározza a hang terjedési görbéjének meredekségét.

Egy másik paraméter az A-kiemelésű hangnyomás szintje 4 méteres távolságban, amelyet a Lp,A,S,4m jelöl. Mértékegysége ugyancsak dB. Azt mutatja meg, hogy a hangforrástól 4 méteres távolságban mekkora a beszéd hangereje.

Az ISO 3382-3 szabvány szerint az egy légterű iroda esetén a jó akusztikus környezet megfelelő értékei: D2,S≥ 7 dB, Lp,A,S,4 m≤ 48 dB.

 

Kényelmes távolság rc

2b092949-ca4f-45ae-8d86-bd1d823a21ce[1]Az ISO 3382-3 szabványban megadott paramétereken felül a kényelmes távolságot (rc) is ki lehet számolni. A kényelmes távolság az a távolság, ahol a hangnyomásszint egy előre meghatározott, elfogadható kényelmes szintre csökken (Lc). Egylégterű iroda esetén azt javasoljuk megnézni, amikor ez a szint az általános beszédhangerő esetén 10 dB-lel csökken, ha a beszélőtől való távolság 1 m. A D2,S sés az Lp,A,S,4 mmparaméterek ismeretében a kényelmes távolságot a következő képlettel lehet kiszámítani:<

rc = 4×10 0.3(Lp,A,S,4m – Lc) / D2,S

Ha a beszéd kényelmes szintjére (Lc) a 48 dB (A) értéket adjuk meg, azaz 10 dB-lel alacsonyabb értéket, mint az egylégterű irodákban a tipikus beszéd hangnyomása – amely 58 dB (A) 1 méteres távolságban –, akkor a kényelmes távolság 4 méter. A hangnyomás 10 dB-lel való csökkentése az érzékelés szempontjából olyan, mintha a hangerő a felére csökkenne.

Az artikulációs besorolás (AC) az álmennyezetek azon képessége szerinti osztályozási módja, hogy azok mennyire tudják a munkaállomások közötti akusztikus környezetet befolyásolni. Ez a módszer a panelekkel felszerelt mennyezetek hangelnyelő tulajdonságait méri. Minél nagyobb egy mennyezet AC értéke, annál hatékonyabban gátolja meg a hang terjedését.

 

Érzékelt tulajdonság A cél leírása Jelölés Mértékegység Magyarázat Szabvány
Térbeli divergencia A hangnyomás térbeli csökkenése, ha a távolság megduplázódik.
Az A-kiemelésű hangnyomásszint térbeli csökkenési aránya: D2,S
D2,S dB Méri, hogy a beszédhang milyen mértékben csökken a hangforrástól számított távolság függvényében. ISO 14257 33823
A beszéd hang nyomásszintjének térbeli divergenciája 4 m távolságban Beszéd A-kiemelésű hangnyomásszintje 4 méteres távolságban: Lp,A,S,4m Lp,A,S,4m dB Azt méri, hogy maga a helyiség hogyan befolyásolja a beszédhang terjedését a hangforrástól számított 4 méteres távolságban. ISO 14257 33823
Térbeli divergencia Artikulációs osztályozás AC Tartalomjegyzék A mennyezet besorolása annak függvényében, hogy milyen mértékben képes befolyásolni a személyes teret az egy légterű irodákban. ASTM E 1110 (2001)