A Leesman munkahelyi zajjal foglalkozó beszámolója

A Leesman kutatása szerint kevesebb, mint 30%-os a megelégedettség a munkahelyi zajszintekkel kapcsolatban.

A Leesmanról

A Leesman méri az irodai terek teljesítményét.

A Leesman indexegy, a munkahelynek adható érték, amely a munkahely képességét jelzi a dolgozók által végzett feladatok támogatásában.

Kutatásukat több, mint 108 000 résztvevővel végezték 49 ország 893 különböző helyszínén.

A Leesman Review legutóbbi kiadása a munkahelyi zajjal foglalkozik; a 100 000 válaszadó hozzávetőleg 30%-a elégedett, de a tapasztalt gyenge teljesítmény feltehetően leglényegesebb mutatója.

Colin Rawlings akusztika-szakértő ezt a tapasztalatot erősíti meg, kifejtve, hogyaz összpontosítást igénylő munkából 10–15 percet veszí tünkminden alkalommal , ha nem kívánt hanghatásokat észlelünk.

Philip Vanhoutte, a Leesman Tanácsadói testületének vezetője szerint a cégvezetőknek „oda kell figyelniük. És el kell fogadjuk, hogy a válaszolók ekkora számából egyértelműen kiderül, hogy valami nem működik.”

Így folytatja:

„Statisztikai szempontból a zajszintekkel való elégedetlenség a gyenge munkahelyi teljesítmény legjelentősebb mutatója. A cégvezetőknek tehát oda kell figyelniük – a zaj ugyanis probléma. És ez nagyon sokba kerül nekünk.”

A tény, hogy a területet már sokszor kutatták, lehetővé teszi, hogy kiszámítsuk, hogy mekkora ára is lehet ennek.

Saját irodai akusztikai szakértőnk, Paige Hodsman az akusztika és a termelékenység témájával foglalkozó kutatást idéz. Megállapításai szerint a megfelelő akusztika évente négyzetméterenként £100 megtakarítást eredményez, továbbá más területeken is haszna van, így például csökkenti a betegségből fakadó hiányzásokat és az általános elégedetlenséget.

A teljes Leesman tanulmány itt olvasható