A zaj hatással van az ápolási tevékenység minőségére

Fülünk több százezer éve a tökéletes szabadtéri, természetes hallás szempontjai szerint fejlődik. Napjainkban azonban időnk akár 90%-át épületben töltjük, amely az emberi fül számára kedvezőtlen környezet. Az egészségügyi létesítményekben ez hosszú távon érinti mind a pácienst, mind a dolgozókat.

A kutatások szerint a kórházak és ápolási helyek magas zajszintje:

  • árt az alvásnak
  • fokozza a stresszt
  • megemeli a pulzusszámot
  • késlelteti a beteg felépülését

A kórházi mennyezet, fal és padló kemény, hangvisszaverő hatású anyagokból készült. Bármilyen hang érkezik, azt semmi nem nyeli el. Visszhangozva, minden lehető irányba terjed, fokozza a zajszintet, így mind a pihenést, mind a párbeszédet megnehezíti.

A kedvező hangkörnyezet elérhető

Ezen lehet segíteni. Az intenzív osztálytól a műtőkön át a kórtermekig és a laborokig bármely kórházi környezet higiéniai igényeinek megfelelő akusztikus eszköz szerelhető a mennyezetre és a falakra.

Így a páciens és az egészségügyi dolgozó egyaránt megszabadul a kedvezőtlen hangkörnyezettől. Energiájukat a közérzet, az eredményesség, a pihenés és felépülés javítására fordíthatják.

Egy műtőben létfontosságú a jó kommunikáció

Szakápolás közben az orvosok és ápolók a folyamatban lévő és várható eseményeket szakadatlanul kommunikálják, hogy a helyzettel mindannyian tisztába legyenek. A döntések gyorsasága, és hogy azokról mindenki félreérthetetlenül értesüljön.

Akusztikus megoldások bevezetésekor a hallási viszonyok érezhetően javulnak. Oldódik a stressz, a dolgozók jól, érthetően, hangjuk felemelése nélkül kommunikálhatnak, és a páciensek is jobb eséllyel őrzik majd meg a nyugalmukat.

Akusztikai eszközökkel 67%-kal csökkenthető a gyógyszerigény

A pihenés és alvás nagyon fontos mindennapi egészségünkhöz, de jelentősége tovább növekszik betegség alatt és műtét utáni lábadozásnál. Az alvásukban zavart páciensek többet aggódnak, lassabban gyógyulnak és több időt töltenek az intézményben.

A problémák hangelnyelő lapok mennyezetre és falra rögzítésével elháríthatók. A zaj a forrásához közel szüntethető meg. Így csökkentve a zajszintet, többszemélyes kórteremben is lehetővé válik a bizalmas beszélgetés. Legfőképp pedig elősegíti a páciens pihentető alvását.

Az egészséges hangkörnyezet minden intézményben fontos

Ápolás nemcsak kórházakban történik. Számos kezelést, vizsgálatot és műtéti beavatkozást végeznek járóbeteg-ellátás keretében. A páciensek ilyen intézményekben is a kórházakban tapasztalt szintű stressz hatása alá kerülhetnek. Az orvosok és ápolók olyan hangkörnyezeti igényelnek, amelyben a kommunikáció érthető és bizalmas marad.

Korunkkal hallóképességünk is fokozatosan csökken. Ezzel párhuzamosan a zajokat, zörejeket is egyre zavaróbbnak érezzük. Egy idősek otthonában lakó személy saját képességeinek és fülének megfelelő hangkörnyezetet igényel, mert csak így élvezheti teljes mértékben mások társaságát és a párbeszédét.

A zajmentesség az irodában és a folyosón egyaránt előnyt jelent

Egyes kórházak területén akár 40% is lehet az irodai környezet. Irodában tartózkodnak az adminisztrátorok, az intézményvezetők, valamint az ügyeletes ápolók és orvosok is. Irodában a legkülönfélébb tevékenységeket végeznek. Esetenként egyszerre zajlik például telefonbeszélgetés, csapatmunka, értekezlet, valamint nagy figyelmet igénylő számítógépes munka.

Egy egészségügyi intézményben a folyosók is zsúfoltak és forgalmasak. Megtalálhatók minden intézmény természetes részeként. Rajtuk keresztül jutnak el a páciensek, látogathatók és dolgozók az egyik helyről a másikra. Itt mozgatják továbbá az ágyakat, az orvosi eszközöket és felszereléseket.

Először is olyan megoldás szükséges, amely hangelnyelő mennyezeti és fali lapokkal a forrása közelében szünteti meg a zajt, mielőtt szétterjedne. Ezt követően az erős háttérzajtól megszabaduló emberek maguktól halkabban kezdenek beszélni, melynek eredményeképp csökken a zajszint és jobban érthetővé válik a beszéd.